Η μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου βρέθηκε στο επίκεντρο σήμερα της συζήτησης στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ και αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Φωτεινή Τσιρίδου στις δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, είπε πως με βάση τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου, αναθεωρείται μεταξύ άλλων η διαδικασία που ακολουθείται ενώπιον του οικογενειακού δικαστηρίου ώστε από τη μια με την εξοικονόμηση χρόνου να προωθείται η εκδίκαση υποθέσεων κατά ταχύτερο τρόπο και από την άλλη το δικαστήριο να προστατεύει περαιτέρω τα δικαιώματα του παιδιού όπως αυτά αναγνωρίζονται σε διεθνείς συμβάσεις.
Ρυθμίζονται, επίσης, θέματα που σχετίζονται με τους λόγους διαζυγίου και εισάγεται το συναινετικό διαζύγιο, ενδυναμώνεται η προστασία της οικογενειακής στέγης, ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν βία στην οικογένεια προστατεύοντας τα παιδιά πρώτα απ’ όλα και γενικότερα αναθεωρούνται τα ζητήματα σχέσεων γονέων και τέκνων. Δίνεται με όλες αυτές τις αλλαγές ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα που επηρεάζουν το συμφέρον του παιδιού όπως αυτά περιλαμβάνονται στη σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού των Ηνωμένων Εθνών.
Η κ. Τσιρίδου ανέφερε ότι όλοι οι προσκεκλημένοι εξέφρασαν τις δικές τους απόψεις, εισηγήσεις και θα προχωρήσουν στη μελέτη της μεταρρύθμισης του οικογενειακού δικαίου πολύ σύντομα, με στόχο άμεσα να μπορέσουν να εκσυγχρονίσουμε το νομοθετικό πλαίσιο, στηρίζοντας πάντοτε την κοινωνία.
Παράλληλα, ανέφερε ότι συζητήθηκε επίσης ο περί Πυροσβεστικής Υπηρεσίας νόμος, που αφορά την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ προχώρησαν στην κατ’ άρθρο συζήτηση για τον περί της Λειτουργίας και Χρήσης στη Δημοκρατία του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν δεύτερης γενιάς SIS2 έτσι ώστε η Κύπρος να μπορεί να είναι μέρος στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν 2, το οποίο αποτελεί την πληρέστερη και εγκυρότερη μέχρι σήμερα βάση δεδομένων και ταυτόχρονα τον ακρογωνιαίο λίθο για όλες τις μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών για θέματα ασφάλειας.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως το οικογενειακό δίκαιο στην Κύπρο είναι απαρχαιωμένο και χρειάζεται άμεσα εκσυγχρονισμό για να ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες και απαιτήσεις των πολιτών.
Όπως είπε, η Επιτροπή έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις στη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου και σήμερα έχουν εντοπιστεί επιπρόσθετα κενά και αδυναμίες, για τα οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν αναλάβει να προβούν σε διορθώσεις και αλλαγές.
Ως ΑΚΕΛ “είμαστε πανέτοιμοι εφόσον υπάρχουν οι αναγκαίες προσαρμογές να εξετάσουμε επειγόντως αυτά τα ζητήματα γιατί στο τέλος της ημέρας αυτοί που ταλαιπωρούνται είναι οι πολίτες”, πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε πως η Επιτροπή έχει μια δέσμη νομοσχεδίων ενώπιον της που αφορούν τροποποίηση του Συντάγματος και στην ισχύουσα νομοθεσία καθώς και νέες προσθήκες με τη δημιουργία νέων θεσμών και διαδικασιών για την καλυτέρευση των προϋποθέσεων άσκησης και απονομής δικαιοσύνης στους διαδίκους.
“Μετά από 30 χρόνια τήρησης αυτής της νομοθεσίας έφτασε η ώρα για να προβούμε σε απαραίτητες αλλαγές», είπε και σημείωσε πως μια από τις τροποποιήσεις αφορά στο Σύνταγμα για αλλαγή της νομοθεσίας, με βάση την οποία η δικαιοδοσία τριών δικαστών για τη λύση των γάμων θα την ασκεί ένας δικαστής. Επίσης, θα επέλθουν αλλαγές που αφορούν τη νομοθεσία, τις σχέσεις γονέων τέκνων, διατροφής, επιμέλειας παιδιών και της χρήσης κατοικίας.
Επίσης καθιερώνεται ο θεσμός του συναινετικού διαζυγίου, ο οποίος είναι πολύ διαδεδομένος στα σύγχρονα κράτη. Οι βασικές προϋποθέσεις του ΔΗΚΟ για τον θεσμό αυτό είναι η έκδοση του μετά από δικαστική απόφαση, η αίτηση να υποβάλλεται μετά από ένα έτος από τον γάμο ενώ το νομοσχέδιο εισηγείται 6 μήνες, θα πρέπει να υπάρχει έγγραφη συμφωνία των μερών και θα πρέπει να διευθετείται το θέμα της επιμέλειας των ανήλικων τέκνων.
Πηγή : ΚΥΠΕ